Over de DelftQuiz

In navolging van veel, veelal kleinere, dorpen die jaarlijks een eigen dorpsquiz hebben, heeft Delft ook dit jaar een eigen stadsquiz. Inhakend op de populariteit van de pubquiz, hebben de mannen en vrouwen achter Stichting DelftEvents het initiatief genomen om een stadsquiz te organiseren. De bedoeling: een jaarlijks, in januari, terugkerende beleving genaamd de Delftquiz.

De Delftquiz wordt door vijftien betrokken Delvenaren en Delftenaren georganiseerd en samengesteld. De quiz, waarvoor elk team van puzzelaars en quizliefhebbers zich kan inschrijven, wordt in heel Delft uitgevoerd. Van studenten- of huiskamer tot café, van voetbalvereniging tot buurthuis of bedrijfskantine. De eindredactie ligt in handen van Chris Piguillet, de Delvenaar die als ‘de Pubquizmaster’ door heel Nederland, het hele jaar door professionele quizzen verzorgt. De organisatie ligt bij Stichting DelftEvents.

Het wordt uiteraard niet zomaar een quiz. Een avond lang zal elk team een hele beleving meemaken. Er zullen veel vragen van en over Delft en zijn bewoners worden gesteld, maar ook over zaken die Delft in de Gouden Eeuw raken. Zoals de historie van het Delfts blauw, de VOC, kunst en het Koninklijk Huis. Ook actuele onderwerpen komen aan bod, zoals de aanleg van de spoortunnel, de solar challenge en innovaties op het gebied van biotechnologie.

Welke technische innovaties hebben wel niet vanuit Delft hun weg over de wereld gevonden? Wat is er met bekende Delvenaren en Delftenaren gebeurd en waar zijn zij terechtgekomen?

Naast vragen zullen er ook doe-opdrachten zijn, waarbij een beroep kan worden gedaan op creativiteit, smaak, mobiliteit, en nog veel meer!

TIPS:

  • Bitterballen en Bier zijn de favoriete omkoop-middelen van de Vliegende Quizmasters die deze editie weer op pad gaan om live vanuit de verschillende locaties verslag te doen. Wie weet geven ze wel antwoorden prijs…
  • Deel je team goed in: zoekers, doeners, denkers en puzzelaars, hyperactieve sportievelingen en mensen met geduld: je hebt ze allemaal nodig!
  • Zorg voor een goede bezetting bij de livestream, voldoende zoekmiddelen, een paar stevige fietsen, wat sportkleren, handdoeken, duimstokken, rolmaten, scharen, touw, plakband, de kaart van Delft… en vergeet ook je natje en droogje niet!

Veel van de vragen zijn tot stand gekomen met de hulp van een aantal bekende Delftenaren die gespecialiseerd zijn in het opdiepen van feiten en foto’s. Annie, Gerrit, Irene, Dennis, Fred, René en Chris zijn dol op geschiedenis, op taal en op zinloze feitjes. Die drie dingen komen samen in de wereld van de DelftQuiz. Zij duiken graag in de geschiedenis van eeuwenoude gewoontes, foto’s, recepten en straatnamen en gingen voor de DelftQuiz op zoek naar wat sappige verhalen achter Delftse feitjes en weetjes. Tijdens de DelftQuiz hebben zij (om overduidelijke reden) wellicht hun telefoon uit staan en zijn waarschijnlijk ook via social media niet te bereiken. Die hulplijnen kun je dus wel vergeten.

Succes en veel plezier,

Bestuur DelftEvents en vrijwilligers